Σε συνέντευξη που έδωσε στη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ο δικηγόρος Δημήτρης Καλλένος, υποψήφιος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρνακας, τονίζει ότι οι αλλαγές στον τομέα της Δικαιοσύνη θα πρέπει να γίνουν με την ενεργό συμμετοχή όλων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, όπως υποστηρίζει, μέσα από την παραγωγική και υποστηρικτική δράση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρνακας προς το δικηγορικό κόσμο. Κύριες επιδιώξεις του, όπως αναφέρει, είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των δικηγόρων, η αναβάθμιση του δικηγορικού επαγγέλματος και η ενίσχυση της παρουσίας του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρνακας σε άλλα Συλλογικά Όργανα και Αρχές. Στη συνέντευξη του, παρουσιάζει σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι σε κάθε στάδιο της καριέρας τους και προτείνει λύσεις που θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο επάγγελμα. Παραθέτει επίσης, τις εισηγήσεις του για τη μεταρρύθμιση του δικαστηριακού τομέα και δεν διστάζει να εκφράσει την απογοήτευσή του για τη μη ενεργή συμμετοχή των δικηγόρων στο έργο της μεταρρύθμισης, αναφέροντας ότι πριν από ενάμιση χρόνο όταν προσκλήθηκαν οι Δικηγόροι της Λάρνακας στην παρουσίαση των μεταρρυθμίσεων, δεν παρευρέθηκαν πέραν των δεκαπέντε ατόμων. Το πρόβλημα όμως, όπως υπογραμμίζει, δεν εστιάζεται τόσο στην μειωμένη προσέλευση των δικηγόρων όσο στο γεγονός ότι ουσιαστικά δεν είχε γίνει συζήτηση για ανταλλαγή απόψεων αλλά παρουσίαση του τί ήδη είχε προαποφασιστεί. Τέλος, όσον αφορά την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, θεωρεί ότι πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητας των δικηγόρων αλλά όλοι ανεξαιρέτως θα πρέπει να τύχουν ορθής, απλής και κατανοητής εκπαίδευσης.
Διαβάστε αυτούσια τη συνέντευξη:
Πώς λάβατε την απόφαση να ακολουθήσετε το επάγγελμα του δικηγόρου; Αναφορά σε βιογραφικά στοιχεία.
Η ενασχόληση μου με το επάγγελμα του δικηγόρου ήταν η πρώτη συνειδητοποιημένη απόφαση που έλαβα ως παιδί καθώς ανέκαθεν με γοήτευε ο τομέας της Δικαιοσύνης και η εικόνα που είχα για τους επαγγελματίες του χώρου. Αν και δεν προέρχομαι από οικογένεια δικηγόρων, εντούτοις πιστεύω ότι οι γονείς μου, μου προσέφεραν τα πιο σημαντικά εφόδια, όπως τιμιότητα, ηθική και αξιοπρέπεια για να μπορέσω να ασκήσω το επάγγελμα που επέλεξα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Γεννήθηκα στη Λάρνακα το 1980, ο πατέρας μου κατάγεται από την Λάρνακα (Ορμήδεια) και η μητέρα μου από την κατεχόμενη Αμμόχωστο (Πατρίκι). Αποφοίτησα το 1998 από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου στην Λάρνακα και μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών μου υποχρεώσεων, ακολούθησαν οι σπουδές μου στο Τμήμα Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Από το 2006 είμαι εγγεγραμμένος δικηγόρος στο Δικηγορικό Σύλλογο Λάρνακας και έχω ασχοληθεί ενεργά με την μάχιμη δικηγορία με έμφαση στο Ποινικό και σε επι μέρους τομείς του Αστικού Δικαίου. Το 2014 έλαβα το πιστοποιητικό εγκεκριμένου διαμεσολαβητή (CEDR), καθώς πιστεύω ότι η διαμεσολάβηση είναι ένας από τους τομείς που εάν αναπτυχθεί σωστά μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τους Δικηγόρους στον τομέα της εναλλακτικής επίλυσης διαφορών και ακολούθως το 2015 έλαβα την άδεια του Συμβούλου Αφερεγγυότητας. Επιπρόσθετα με σκοπό να αποκτήσω πρακτικής φύσεως δεξιότητες διοίκησης παρακολούθησα σειρά σεμιναρίων με στόχο την απόκτηση διπλώματος στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Από την αρχή της καριέρας μου μέχρι σήμερα έχω εργαστεί ως υπάλληλος στο δικηγορικό γραφείο του κ. Ανδρέα Μαθηκολώνη, ως δικηγόρος στο δικό μου δικηγορικό γραφείο, ως συνεταίρος στο δικηγορικό γραφείο Μάμας ΧατζήΧριστοφης & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. και μετέπειτα στο Δικηγορικό γραφείο Ανδρέου, ΧατζήΧριστοφης Δ.Ε.Π.Ε. Μέσα από την εν λόγω διαδρομή έχω βιώσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι σε κάθε στάδιο της καριέρας τους, κάτι που πιστεύω ότι αποτελεί ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα μου για την εκπροσώπηση του συνόλου των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρνακας.
2. Διεκδικείτε την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρνακας, ποιοι λόγοι συνέβαλαν ώστε να υποβάλετε υποψηφιότητα για τη θέση αυτή;
Την απόφαση μου να υποβάλω υποψηφιότητα για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρνακας την έχω λάβει με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που δημιουργεί η εν λόγω θέση αλλά και με επίγνωση του δύσκολου έργου που πρέπει να επιτευχθεί. Η μακροχρόνια εμπειρία μου στην μαχόμενη δικηγορία σε συνδυασμό με τα όσα αποκόμισα από την συμμετοχή μου στο συμβούλιο του Συλλόγου ως Μέλος, Ταμίας και Αντιπρόεδρος, θεωρώ ότι με καθιστούν ικανό να εκπροσωπήσω επάξια και με σεβασμό τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρνακας.
Έχω ξεκάθαρη άποψη για τα προβλήματα που υπάρχουν στο επάγγελμα μας και θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την πραγματική βελτίωση των συνθηκών εργασίας των Δικηγόρων, την γενική αναβάθμιση του επαγγέλματος ως επίσης και την ενίσχυση της παρουσίας του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρνακας σε άλλα Συλλογικά Όργανα και Αρχές. Ειδικότερα αυτή την περίοδο που οι αλλαγές αποτελούν πλέον μονόδρομο θα πρέπει η παρουσία του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρνακας να είναι πιο έντονη από κάθε άλλη φορά.
Οι αλλαγές μάς αφορούν όλους και καμία αλλαγή δεν πρέπει να γίνει χωρίς την ενεργό συμμετοχή μας.
3. Είστε μέλος του Συλλόγου τα τελευταία χρόνια. Πως αξιολογείτε τη συλλογική σας δράση;
Ως Αντιπρόεδρος του Συλλόγου και ενεργό μέλος του τα τελευταία χρόνια πιστεύω ότι έγινε μία αξιόλογη προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συνάδελφοι εντός του Δικαστηρίου π.χ. αύξηση και αντικατάσταση των θυρίδων, επίλυση του προβλήματος των χώρων στάθμευσης, καθημερινή ενημέρωση πινακίων, ασύρματο δίκτυο και άλλα πολλά που έχουν βελτιώσει με διάφορους τρόπους την εκτέλεση των εργασιών μας.
Περαιτέρω ιδιαίτερα σημαντικό έργο έχει γίνει στον τομέα των οικονομικών του Συλλόγου, όπου μέσα από μία συνεχή προσπάθεια έξι σχεδόν χρόνων καταφέραμε να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά μας να μηδενίσουμε το παρατράβηγμα, να εισπράξουμε χρόνιες οφειλές, και σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αμμοχώστου να εφαρμόσουμε σύγχρονα λογιστικά πρότυπα, με τη λειτουργία ταμειακών μηχανών με στόχο την διευκόλυνση των δικηγόρων αλλά και την διαφάνεια. Σε αυτήν την προσπάθεια θα ήταν λάθος να μην τονίσω και το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε τόσο ο Πρόεδρος όσο και τα υπόλοιπα μέλη του απερχόμενου Συμβουλίου.
4. Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι της Λάρνακας αλλά και γενικότερα και τι θα προτείνατε ως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου για την επίλυση τους;
Οι δικηγόροι της Λάρνακας αντιμετωπίζουν ως επί το πλείστον τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δικηγόροι σε όλες τις πόλεις και αφορούν τα διαχρονικά θέματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της Δικαιοσύνης. Πέραν όμως αυτών υπάρχουν και προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και αφορούν αποκλειστικά τον δικό μας Σύλλογο όπως:
- Η μείωση των νέων υποθέσεων και κατ’ επέκταση της δικηγορικής εργασίας είναι ιδιαίτερα εμφανής στην επαρχία μας κάτι που οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες αναφορικά με τους οποίους θα πρέπει να ληφθούν δράσεις σε πολλά επίπεδα.
- Ως Σύλλογος θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την προώθηση υφιστάμενων και νέων προτάσεων για την κατοχύρωση και την αύξηση της δικηγορικής ύλης, ως επίσης και την ουσιαστική / ορθολογική μεταρρύθμιση που θα επιφέρει μείωση στην καθυστέρηση εκδίκασης των υποθέσεων. Θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με διάφορους φορείς όπως ο Δήμος Λάρνακας ή και άλλοι Δήμοι εντός της Επαρχίας, το Ε.Β.Ε. Λάρνακας, τους Επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και άλλα επαγγελματικά σώματα με σκοπό να δοθούν κίνητρα ή και πλεονεκτήματα για την μεταφορά των γραφείων και των εργασιών διοίκησης μεγάλων εταιρειών στην πόλη μας, ως επίσης και κίνητρα για την δημιουργία ή την άμεση προώθηση προγραμματισμένων επενδύσεων εντός της επαρχίας. Έχω την άποψη ότι ο ρόλος και το έργο του Δ.Σ. Λάρνακας μπορεί και πρέπει να είναι πολυεπίπεδος και δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι εντός του Δικαστηρίου.
- Ακόμα ένα πρόβλημα που υπάρχει λόγω της μείωσης των εργασιών και της ύπαρξης πολλών μικρών γραφείων είναι το γεγονός ότι έχει ουσιαστικά εκλείψει η ευκαιρία εργοδότησης, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αισθητή μείωση των μισθών των δικηγόρων στην Λάρνακα καθώς και την φυγή πολλών ικανών συναδέλφων σε άλλες επαρχίες με περισσότερες ευκαιρίες εργοδότησης.
- Συναφές πρόβλημα με τα πιο πάνω είναι επίσης και η δημιουργία υπέρμετρου ανταγωνισμού που συμπιέζει συνεχώς προς τα κάτω την δικηγορική αμοιβή, εξ’ού και είναι πλέον αναγκαίο να βρεθούν οι τρόποι για την κατοχύρωση της.
- Ανάγκη για βελτίωση σε επί μέρους τομείς της λειτουργίας του Δικαστηρίου μας και περαιτέρω στελέχωσης.
Πέραν των όσων ενδεικτικά ανέφερα πιο πάνω υπάρχουν και θέματα που θα πρέπει να τύχουν ορθού χειρισμού για να μην εξελιχθούν σε μεγαλύτερα προβλήματα όπως:
- Η διαφαινόμενη μείωση των εσόδων που θα έχουν οι Σύλλογοι ένεκα της αναμενόμενης έναρξης του προσωρινού συστήματος της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης από τον Σεπτέμβριο, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι ο σύλλογος μας είτε θα χάσει την αυτοτέλεια του, είτε τα μέλη του θα πρέπει να επιβαρύνονται με ένα σεβαστό επιπλέον κόστος για την λειτουργία του συλλόγου, την πληρωμή του προσωπικού και την διεξαγωγή των απαραίτητων σεμιναρίων.
- Η αναμενόμενη αποχώρηση του τμήματος των Αστικών υποθέσεων που υπάγονται στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ένεκα της απόφασης για την λειτουργία του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Η υλοποίηση της απόφασης αυτής είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει νέα δεδομένα, τόσο στην λειτουργία του Δικαστηρίου Λάρνακας όσο και στην λειτουργία των πλείστων δικηγορικών γραφείων τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτές. Εμείς ως Σύλλογος θα πρέπει να διασφαλίσουμε μία ομαλή μετάβαση ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να ενημερώσουμε και να προετοιμάσουμε καταλληλά τα μέλη μας.
- Επίσης γνωρίζουμε ότι αναμένεται η έναρξη εκδίκασης υποθέσεων τα απογεύματα κάτι το οποίο θα πρέπει να τύχει προσεκτικού σχεδιασμού ένεκα της ιδιομορφίας που υπάρχει στην δομή της πλειονότητας των Δικηγορικών γραφείων της πόλης μας.
- Το θέμα της καταχώρησης δικογράφων στο Εφετείο, στο Διοικητικό, καθώς και σε άλλα Δικαστήρια με την χρήση της τεχνολογίας χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του Δικηγόρου.
- Ένα ακόμα θέμα που χρήζει άμεσου χειρισμού είναι ο τρόπος λειτουργίας του ίδιου του Συλλόγου, αφού για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας θα πρέπει να αναβαθμιστούμε και εμείς οι ίδιοι:
- Είναι αναγκαίο να λειτουργήσουμε σε πιο επαγγελματικό επίπεδο για να αυξήσουμε την εμπιστοσύνη των μελών μας στο σώμα που τους εκπροσωπεί.
- Να αναβαθμίσουμε τις εσωτερικές μας διαδικασίες, να ιεραρχήσουμε και να κατηγοριοποιήσουμε τα προβλήματα.
- Να αυξήσουμε την επικοινωνία με τα μέλη μας με την καθιέρωση εξαμηνιαίας ενημέρωσης μέσω email για τα θέματα τα οποία τυγχάνουν χειρισμού από το συμβούλιο.
- Να ζητήσουμε την ενεργή συμμετοχή όλων των μελών του συλλόγου π.χ. να ζητήσουμε εισηγήσεις για διάφορα θέματα που χρήζουν χειρισμού, ή την δημιουργία μικρών επιτροπών με την συμμετοχή συναδέλφων που θέλουν να προσφέρουν σε συγκεκριμένους τομείς αλλά δεν έχουν τον χρόνο για να συμμετέχουν μόνιμα στο Συμβούλιο.
- Να ανατεθεί σε κάθε μέλος του Συμβουλίου ξεχωριστός και ενεργός ρόλος για ενασχόληση με θέματα που θα επιφέρουν βελτιώσεις στις συνθήκες εργασίας μας.
- Να συσταθεί ομάδα η οποία σε συνεργασία και με τον Δ.Σ. Αμμοχώστου θα έχει ως στόχο την διεξαγωγή διαλέξεων και σεμιναρίων σε σταθερή βάση για την συνεχή ενημέρωση των μελών μας.
Ως Σύλλογος θα πρέπει να συνδράμουμε με τεκμηριωμένες θέσεις και εισηγήσεις προς τον Π.Δ.Σ. για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που ταλανίζουν τον τομέα της Δικαιοσύνης στο σύνολο του. Αν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι ευρέως γνωστά, εν συντομία θα ήθελα να αναφέρω μερικά από αυτά που κατά την άποψη μου χρήζουν άμεσου χειρισμού όπως:
- Η προώθηση, η ενίσχυση και η στήριξη των ενεργειών που γίνονται για την καθιέρωση και ολοκλήρωση του σχεδιασμού της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης σε συνεργασία με τον Π.Δ.Σ. καθώς είναι αναγκαίο να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να εξοικονομηθεί σημαντικός χρόνος για να μπορέσουν επιτέλους οι δικηγόροι να ασκούν τα καθήκοντα τους όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά.
- Η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του Ταμείου Συντάξεων Δικηγόρων στην βάση των εκθέσεων των εμπειρογνωμόνων και των αναλογιστών, έτσι ώστε να σταματήσει να αποτελεί σημείο τριβής στους κόλπους του Δικηγορικού κόσμου. Ειδικότερα θα πρέπει να βρεθεί μία λύση η οποία θα εγγυάται την βιωσιμότητα του καθώς και την δίκαιη κατανομή βαρών και ωφελημάτων.
- Η προώθηση της δημιουργίας ενός αυτόνομου / υποβοηθητικού σώματος το οποίο θα αναλάβει την ευθύνη της διαχείρισης με στόχο τη καλή και αποτελεσματική λειτουργία των Δικαστηρίων, την προώθηση θεμάτων που αφορούν την βελτίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων, τον τεχνολογικό εξοπλισμό των Πρωτοκολλητείων, τον μελλοντικό σχεδιασμό, το πλάνο και την πολιτική που θα ακολουθείται. Με αυτό τον τρόπο και με την συμμετοχή όλων όσων συμμετέχουν στον τομέα της δικαιοσύνης θα υπάρχει η δυνατότητα για συντονισμένη δράση και πίεση προς τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την επίτευξη των κοινών στόχων.
- Μεταρρύθμιση των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας με απώτερο σκοπό την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης στην βάση των εισηγήσεων των εμπειρογνωμόνων με ταυτόχρονες τροποποιήσεις στις σχετικές Νομοθεσίες και εξεύρεση λύσεων για την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων, όπως π.χ. το δικαίωμα ενημέρωσης μετά την έκδοση απόφασης από τα Τραπεζικά ιδρύματα σε σχέση με το κατά πόσο υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια για την κάλυψη της απαίτησης, έτσι ώστε να μπορούν οι δικηγόροι να προβούν στην λήψη των κατάλληλων μέτρων.
- Εκμετάλλευση της ευκαιρίας που έχει παρουσιαστεί με την επιστροφή των Νομοσχέδιων που αφορούν την διαδικασία μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης και προώθηση του συνόλου των θέσεων των εμπειρογνωμόνων με γνώμονα την ορθή εφαρμογή τους στην Κυπριακή πραγματικότητα.
- Υποστήριξη και προώθηση της θέσης για καθορισμό συγκεκριμένων διαδικασιών σε σχέση με τον διορισμό και/ή προαγωγή σε όλους τους βαθμούς του δικαστικού σώματος, χωρίς να αποκλείεται και ο διορισμός ικανών δικηγόρων σε ανώτερες θέσεις, νοουμένου ότι θα πληρούν τα κριτήρια.
- Περαιτέρω αναβάθμιση του CyLaw το οποίο ήδη αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα προς τους Δικηγόρους και προσπάθεια για εμπλουτισμό του με την δημιουργία ξεχωριστού μέρους όπου θα υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε βιβλιογραφία κατόπιν μικρής συνδρομής κάτι που ενδεχομένως να ωθήσει περισσοτέρους συναδέλφους να ασχοληθούν με την συγγραφή συγγραμμάτων.
- Σε συνεργασία τις αρμόδιες Κρατικές Αρχές και τους άλλους επαγγελματικούς φορείς, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για βελτίωση της εικόνας της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών αλλά και ως ιδανικό σύστημα επιλογής Δικαστικής επίλυσης επαγγελματικών διαφορών.
Στόχος μου είναι η δράση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρνακας να είναι παραγωγική, υποστηρικτική και χρήσιμη προς όλους, έτσι ώστε στο τέλος της διαδρομής να μπορούμε να πούμε ότι καταφέραμε να δικαιώσουμε αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν και ότι προσφέραμε και εμείς στο μέτρο του δυνατού στην αναβάθμιση της Δικαιοσύνης και του επαγγέλματος μας.
5. Μέσα από ποιες δράσεις μπορεί να βελτιωθεί η συνεργασία των τοπικών δικηγορικών συλλόγων με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο;
Ο Π.Δ.Σ. είναι το επαγγελματικό σώμα που εκπροσωπεί όλους τους δικηγόρους ανεξαρτήτως επαρχίας, γραφείου και φύσης εργασίας ως εκ τούτου είναι λογικό και αναμενόμενο ένεκα του ότι έχει να διαχειριστεί ένα τεράστιο όγκο θεμάτων να βασίζεται στους τοπικούς Δικηγορικούς Συλλόγους για την συλλογή των πληροφορίων που αφορούν την κάθε Επαρχία. Η δική μου εισήγηση θα ήταν να θεσμοθετηθούν κοινές συνεδρίες μεταξύ των Τοπικών και του Π.Δ.Σ. με θεματολογία εστιασμένη στα προβλήματα της κάθε Επαρχίας και σε περίπτωση που προκύπτει ανάγκη να δημιουργούνται κοινές ομάδες εργασίας για την επίλυση προβλημάτων με την ενεργή στήριξη και συμμετοχή του Π.Δ.Σ.
Κάτι το οποίο αδιαμφισβήτητα χρήζει βελτίωσης είναι ο τομέας της επικοινωνίας και της ενημέρωσης του έργου του Π.Δ.Σ. προς τα μέλη του κάθε Συλλόγου με στόχο να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή συνεργασία και συναίνεση. Ταυτόχρονα θα πρέπει να προωθείται η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση περισσότερων συναδέλφων με εισηγήσεις ή με την ενεργή συμμέτοχη τους σε διάφορες επιτροπές για τον καταμερισμό του φόρτου εργασίας και την αποτελεσματικότερη επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως σώμα.
6. Πιστεύετε ότι οι δικηγόροι είναι καλά ενημερωμένοι για το έργο της μεταρρύθμισης; Με ποιους τρόπους μπορεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρνακας να συμβάλει ενεργά στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης; Εσείς συμφωνείτε με τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, όπως παρουσιάστηκε από την Κυβέρνηση;
Κατά την άποψη μου η πλειοψηφία των Δικηγόρων δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένοι μέχρι και την στιγμή που τα Νομοσχέδια ετοιμάστηκαν και παραπέμφθηκαν στην Βουλή. Δυστυχώς μεγάλη μερίδα των δικηγόρων ασχολήθηκε με τις επερχόμενες αλλαγές μετά την πανδημία του Κορωνοϊού όταν πλέον έγιναν σε όλους αντιληπτές οι τρομερές αδυναμίες του υφισταμένου συστήματος. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι όταν κάλεσαν πριν από ενάμιση περίπου χρόνο οι Δικηγόροι της Λάρνακας για την παρουσίαση των μεταρρυθμίσεων από τον τότε Υπουργό κ. Ιωνά Νικολάου, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι δεν παρευρέθηκαν πέραν των δεκαπέντε ατόμων. Το πρόβλημα βέβαια δεν εστιάζεται τόσο στην μειωμένη προσέλευση των δικηγόρων όσο στο γεγονός ότι ουσιαστικά δεν είχε γίνει συζήτηση για ανταλλαγή απόψεων αλλά παρουσίαση του τί ήδη είχε προαποφασιστεί αναφορικά με την μεταρρύθμιση.
Παρά ταύτα θεωρώ αξιόλογη την προσπάθεια η οποία όμως χρήζει βελτίωσης γι’ αυτό και ως έχω ήδη αναφέρει θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία που μας δόθηκε με την επιστροφή των Νομοσχέδιων που αφορούν την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και να προωθήσουμε το σύνολο των θέσεων των εμπειρογνωμόνων με ιδιαίτερη προσοχή στην ορθή εφαρμογή και στην ομαλή αφομοίωση τους.
Η θέση μου είναι ότι η μεταρρύθμιση είναι πλέον αναγκαία θα πρέπει όμως να εισακουσθούν οι θέσεις που ζητά σχεδόν ομόφωνα το συνόλου του δικηγορικού κόσμου όπως:
- το ότι το νέο Ανώτατο Δικαστήριο μετά την ανασυγκρότηση του θα πρέπει να ενεργεί σαν κανονικό νέο δικαστήριο τρίτου βαθμού.
- η αλλαγή της σύνθεσης του Δικαστικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή σε αυτό και του Προέδρου του ΠΔΣ.
- ο καθορισμός συγκεκριμένων διαδικασιών σε σχέση με τον διορισμό και/ή προαγωγή σε όλους τους βαθμούς του δικαστικού σώματος, χωρίς να αποκλείεται και ο διορισμός ικανών δικηγόρων στις θέσεις αυτές, νοουμένου ότι θα πληρούν τα κριτήρια.
- αποκλεισμός της εισήγησης για λήψη άδειας αναφορικά με την καταχώριση έφεσης ως επίσης και της εισήγησης για εκδίκαση των μικροδιαφορών μέσω της «καταχώρισης των θέσεων των μερών ηλεκτρονικά».
- εφαρμογή της εισήγησης των εμπειρογνωμόνων για την δημιουργία ενός αυτόνομου / υποβοηθητικού σώματος που θα αναλάβει την ευθύνη της διαχείρισης των Δικαστηρίων και το οποίο θα ανεξάρτητο τόσο από την υπόλοιπη δημόσια υπηρεσία όσο και από το Ανώτατο Δικαστήριο.
- επανεξέταση της θέσης για αύξηση των κλιμάκων εκδίκασης των αστικών υποθέσεων και η αποφυγή εκδίκασης υποθέσεων που θα αφορούν μεγάλα χρηματικά και ή αποζημιώσεις από πρωτοδιόριστους Δικαστές.
7. Όσον αφορά τις εκδηλώσεις και τα σεμινάρια στις Επαρχίες Λάρνακας-Αμμοχώστου υπάρχει μια σύμπραξη μεταξύ των δυο δικηγορικών Συλλόγων, είστε υπέρ αυτής της συνεργασίας ή θεωρείτε καλύτερο να ανεξαρτητοποιηθούν πλήρως οι δύο Δικηγορικοί Σύλλογοι;
Μπορώ να πω από προσωπική εμπειρία ότι η συνεργασία των δύο Συλλόγων μέχρι σήμερα είναι υποδειγματική και θα πρέπει να συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση. Η συνεργασία αυτή ενδυναμώνει τους δύο συλλόγους, συμβάλει ουσιαστικά στην επίλυση των συλλογικών μας προβλημάτων και βοηθά στον διαμοιρασμό του κόστους των σεμιναρίων και των εκδηλώσεων.
Πέραν τούτου και παρά την κοινή τους δράση οι δύο Σύλλογοι έχουν καταφέρει να κρατήσουν σε ικανοποιητικό βαθμό την αυτοτέλεια και την ανεξαρτησία τους προωθώντας ξεχωριστά τα επιμέρους προβλήματα που προκύπτουν κάθε φορά. Η προσπάθεια μου ως Πρόεδρος θα είναι να διατηρήσω την συνεργασία των δύο Συλλόγων καθώς με τους σωστούς χειρισμούς θα συνεχίσουν να υπάρχουν αμοιβαία οφέλη για τα μέλη μας.
8. Πως μπορεί να αξιοποιηθεί η τεχνολογία στον τομέα της δικαιοσύνης για την καλύτερη λειτουργία των Δικηγορικών Συλλόγων.
Η τεχνολογία αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητας μας και θα έπρεπε εδώ και καιρό ο τομέας της δικαιοσύνης να έχει ήδη επωφεληθεί από τα όσα έχει να προσφέρει η τεχνολογία στην απλοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών. Η εισαγωγή της δυνατότητας ηλεκτρονικής καταχώρησης δικογράφων, η ηλεκτρονική πληρωμή τελών και εφαρμογή τηλεδιασκέψεων όπου είναι εφικτό είναι αναγκαία και πρέπει να προχωρήσουν άμεσα.
Λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε στην εφαρμογή της «Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης» έχει προωθηθεί η λειτουργίας μίας «προσωρινής» πλατφόρμας της οποίας το πλαίσιο λειτουργίας έχει καθοριστεί από τον Υφυπουργό Καινοτομίας μετά από διαβούλευση με τον Π.Δ.Σ., το Ανώτατο Δικαστήριο, την Νομική Υπηρεσία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η εν λόγω πλατφόρμα βρίσκεται στο τελικό στάδιο δοκιμών και αναμένεται να λειτουργήσει πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο.
Αυτό το οποίο ως Σύλλογος θα πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι όλοι οι δικηγόροι θα τύχουν ορθής απλής και κατανοητής εκπαίδευσης, καθώς δεν πρέπει να επιτρέψουμε να βρεθεί σε δυσμενή θέση ο οποιοσδήποτε δικηγόρος ή δικηγορικό γραφείο ένεκα της εφαρμογής του συστήματος το οποίο ασφαλώς στα αρχικά στάδια τουλάχιστον δεν αναμένεται να είναι υποχρεωτικό.